Therapie in praktijkruimte ▾


Relatietherapie

Hóren wat de ander zegt

Relatietherapie of relatie-coaching is helpend om de relatie inspirerend, sprankelend, voedend, ondersteunend en liefdevol te houden, ook in moeilijkere tijden. Relatietherapie kan de relatie redden als er een crisis is, maar het is veel effectiever om het niet zo ver te laten komen en relatietherapie als een APK, een algemene periodieke keuring te beschouwen waarin je kan onderzoeken hoe de conditie van de relatie is en als coaching om de relatie te verbeteren.

Twee mensen die verliefd zijn en zich tot elkaar aangetrokken voelen besluiten om samen door het leven te gaan. In sprookjes leven ze dan nog lang en gelukkig maar de realiteit is vaak anders. Beide partners hebben een beeld van hoe de relatie eruit zou moeten zien en hebben op grond daarvan hoge verwachtingen naar elkaar toe die meestal niet uitgesproken worden. Als de ander echter niet aan die verwachtingen voldoet, ontstaan er spanningen.
Om hier mee om te kunnen gaan is een heldere communicatie noodzakelijk.

De partners gaan een verbintenis met elkaar aan maar blijven tegelijkertijd ook aparte individuen met een eigen achtergrond en met eigen wensen en behoeften. Het ene moment voel je je meer aangetrokken tot je partner en wil je iets samen doen, het andere moment wil je liever alleen zijn.
In een gezonde relatie is er een ritme van samenzijn en alleenzijn. Aangenaam verlangen, heftig conflict en weldadige rust karakteriseren een gezonde wisselwerking in een levendige relatie. Wanneer dit proces stokt komt er een chronische ontevredenheid voor in de plaats die zich uit in verveling, eenzaamheid, frustraties, woede of verbittering.

Relaties zijn niet statisch. Wanneer twee mensen samen iets doen zijn er ook twee behoeften of wensen. De behoeften van de partners veranderen en ook de omgeving verandert steeds. Als je op elk moment duidelijk aan elkaar kan maken wat je plezierig en wat je onplezierig vindt, dan blijft de relatie fris en levendig.
Dit klinkt wat egoïstisch maar in werkelijkheid willen vrouwen én mannen eigenlijk niets liever dan het hun partner naar de zin te maken. Het is voor veel mensen bevredigender om iets voor een ander te doen dan voor zichzelf. Het probleem is echter dat veel mannen niet weten hoe ze met hun vrouw moeten omgaan en veel vrouwen weten dat niet over hun man. Veel frustraties in relaties hebben daarom te maken met de volgende vragen die elkaar aanvullen en allebei even belangrijk zijn:

1. Hoe maak ik duidelijk wat ik voel, wat ik nu wil, en vooral wat ik nu niet wil, zonder alleen egoïstisch met mezelf bezig te zijn?
2. Hoe kan ik rekening houden met de behoeften en verlangens van de ander, zonder mezelf tekort te doen?

In het begin van de relatie verloopt de communicatie spontaan maar in de loop van de relatie ontwikkelen zich, door allerlei omstandigheden, gefixeerde communicatie-patronen en verstaan partners elkaar niet goed meer. In relatietherapie ligt de nadruk op het weer op gang brengen van de vastgelopen communicatie. Dit is niet eenvoudig. Soms lijken in het begin van de therapie de problemen alleen maar erger te worden omdat, simpelweg omdat ze benoemd worden. Teleurstellingen die je liever zou vergeten moeten eerst weer opgerakeld worden zodat ze alsnog kunnen worden afgerond.


Therapie in de praktijkruimte

Nu de maatregelen i.v.m. het coronavirus weer versoepeld zijn is kunnen de gesprekken weer plaatsvinden in mijn praktijkruimte. We houden dan de standaardregels aan zoals: niet komen als je ziek bent, een afstand van minimaal anderhalve meter bewaren, geen handen schudden, liefst geen gebruik maken van het toilet, zoveel mogelijk verluchten door ramen open te zetten, de hygiëneregels volgen enz.

Therapie via Skype

Als de afstand te groot is of er is weer een periode met besmettingsgevaar is het ook mogelijk om de sessies via Skype te laten verlopen. Mijn Skype-account is info_657172. Als jullie je skype gegevens aan mij doorgeeft nodig ik jullie op de afgesproken tijd uit om onze sessie te beginnen.

Als je nog niet bekend bent met Skype, lees dan deze aanwijzingen om aan de slag te kunnen. Test je verbinding, beeld en geluid. Probeer een opstelling te vinden waarbij niet alleen je/jullie gezicht maar ook je lichaamshouding in beeld komt, zonder dat dat ten koste gaat van het geluid.

Gestaltpsychotherapie relatietherapie Eindhoven
 
Een geslaagde ontmoeting is een afgeronde ontmoeting, een die geen rest onbehagen achterlaat.   Walter Kempler
 
www.oplijn.nl
 
© Hans Loeffen
BOVEN